Yükleniyor
Ülkemizin coğrafi ve jeopolitik yapısı, kadastro çalışmalarının henüz yeni tamamlanması, kırsal ve kentsel planlama ve uygulamaların yeni başlaması, imar kanunu, turizm kanunu, kentsel dönüşüm çalışmaları, arazi ıslah – düzenleme ve kullanım planlamalarının yürütülmekte olması, kentlere göçün ve nüfus artışındaki görünür azalma, Kişi başına düşen GSMH’nın artma eğilimi, kredili konut edinme ile ilgili yasal düzenlemeler ile yaygınlaşan konut edinme anlayışı değerleme sektörünü önemli ve gerekli kılmaktadır. Özellikle uzun vadeli konut kredisi veya yatırım amaçlı ticari kredi hacminin artması bu sektörde çalışanlara fırsatlar yarattığı kadar sorumluluklar da yüklemektedir. Bu bağlamda kendi kurumsal yapılanmasını tamamlayan, güvenilir kuruluşların sektörde ön alacağı mutlaktır.
Günümüzün gözde meslek ve iş alanlarından biri haline gelen taşınmaz mal değerlemesi, her geçen gün daha çok kişi ve kurum tarafından yapılmakta, talep edilmekte ve önemi algılanmaktadır.
Taşınmaz malların değerlendirilmesi ve vergilendirilmesi gelişmiş toplumların önemli ekonomik dayanaklarıdır. Taşınmaz mal değerlemesi özel mülkiyete konu mülkler ile, atıl durumda bulunan gelir ve verim sağlamayan Maliye Hazinesi’ne, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, bankalara ait mülkler ve TMSF, özelleştirme idaresi gibi kurumlara intikal etmiş taşınmaz malların ekonomiye kazandırılarak kaynak oluşturulması veya teminat gösterilmesi için gündeme gelmektedir. Bunun yanında kamulaştırma işlemlerinde yaşanan gecikmeler, haksızlıklar ile kent alanlarında ve sulanabilir tarımsal bölgelerde, sanayi ve turizm bölgelerindeki haksız rant paylaşımları, emlak vergisi ile gelir vergisi sistemindeki eksiklik ve adaletsiz dağılım ve yaklaşımlarda taşınmazmal değerlemesi kavramının önemini arttırmaktadır.
Başta Anayasa olmak üzere kamulaştırma, özelleştirme, emlak ve gelir vergisi yasaları, belediye gelirleri, mortgage, harçlar, kadastro, imar, kat mülkiyeti, kira, toplulaştırma yasaları ile imar afları yasaları gibi bir çok yasa içerisinde tanımlanan ve hükümleri doğrultusunda belirlenen taşınmaz birim değerlerinin büyük farklılıklar göstermesi ,bu konudaki tartışmaların ve anlaşmazlıkların çoğalmasına yol açmaktadır. Belirtilen yasa hükümlerinin hakça uygulanabilmesi için taşınmazmal değerlerinin bilgi,veri,deneyim ve bilime dayandırılması, doğru ve standart bir şekilde saptanması ve güncel tutulması gerekmektedir. Değerlendirme işlemlerinin bu şekilde yapılması yönünde talep ve gereksinimlerin artması karşısında sağlıklı bir sistemin kurulması ve işletilmesi önem kazanmıştır.
Değerlemenin Yararları